De zwagers waren als laatst te vinden bij: Cinestar Enschede - Inception, Pathe Groningen - The A-Team

maandag 11 augustus 2008

The dark knight - Pathe Arena Amsterdam IMAX

Een lang gekoesterde wens van ons ging dan eindelijk afgelopen zaterdag in vervulling. Het IMAX theater van Pathe Arena was aan de beurt. Daar moet dan ook natuurlijk een IMAX film gekeken worden, treft het niet dat the dark knight een echte IMAX versie is. Alle recensies en verhalen waren lovend en het kon haast niet anders dan dat dit een echte blogbuster zou moeten worden. Na het versturen van een digitale uitnodiging aan onze filmvrienden, gingen we met 9 enthousiastelingen in 2 auto's richting Amsterdam naar de grootste bios van Nederland.

Na een vlotte reis kwamen we aan bij de Arena boulevard. Doordat het Amsterdam Tournament tegelijkertijd aan de gang was, was de P6 (onder de bios) al vol. Hierdoor moesten we uitwijken naar P9, met als gevolg een stukje lopen van circa 5 minuten. Met de grootste verwachtingen kwamen we aan bij de ingang. Eenmaal binnen viel de illusie in duigen. Een grote chaos van mensen die allemaal in de rij stonden voor de kassa dan wel voor de food & drinks. Wij waren speciaal eerder vertrokken om niet in de file te staan. Dit gebeurde ook niet in de auto maar wel in de bios. Hierdoor veranderde de superstemming behoorlijk snel, met als gevolg dat de indrukwekkende trap dit niet eens kon compenseren.

Na het lange wachten op de kaarten stonden we net zo snel weer in de rij voor de food and drinks. Hoe is het mogelijk. Hier besloten we de groep op te splitsen en 4 gingen in de rij om wat eten en drinken te halen. De rest zou plaatsen gaan opzoeken. Maar ja dat ging natuurlijk ook niet, want je mag de zaal pas 10 minuten van tevoren in. Dus weer in de rij voor de trap naar boven, lees file 3. Eenmaal boven stonden we weer in de rij voor de deur van de zaal om weer je kaartje te laten zien. File 4 voorbij en het lukte goed om een rij van 9 stoelen te reserveren met 5 man, want de andere 4 waren natuurlijk nog niet zover. Dit moest omdat er geen stoelnummers worden toegekend. Uiteindelijk hadden we mooie plaatsen in het midden.

De zaal was redelijk indrukwekkend maar het hoge brede doek deed vermoeden dat de beeldkwaliteit wel in orde was. De reclames en de trailers waren zoals we willen. Goede internationale reclames met hoogwaardig beeld en geluid. De trailers waren subliem vooral na het inschakelen van het IMAX systeem en het zien van de trailer van Watchmen konden we niet langer wachten.

De eerste beelden van the dark knight waren absoluut smullen. Nog nooit hebben we zoveel detail gezien op het bioscoopscherm. IMAX is zeker de 13 euri waard. Vanaf begin tot het eind voelt de dark knight als achtbaan. Er is geen enkel saai moment. Heel knap van een film die twee en half uur duurt. Sinds Lord of the rings niet meer vertoond. De beleving die het 12000 watt sterke geluid biedt bovenop de beeldkwaliteit is overweldigend. Alle geweerschoten kon je echt voelen in je stoel.

Tot ieders verbazing was er geen pauze. Maar met een film met zoveel rollercosterfeeling is dit absoluut niet nodig. Maar handig is het wel als je dit van tevoren wist, daar komt bij dat je ook echt niet in de pauze nog eens in de rij wilt staan voor je beker vieze spuit nep cola.

Na een kort applaus de zaal uit en toch weer die indrukwekkende trap af. Hier kwam toch echt het dubbele gevoel boven van een sfeerloze filmfabriek met een spectaculair IMAX systeem.


Benchmark Pathe Arena Amsterdam - The dark knight

- 1 Beeld (25), Zoveel detail, zoveel scherpte, zo weinig minpunten levert toch echt 23 punten op.
Beter hebben de zwagers nog niet gezien.

- 2 Geluid (20), 18 punten voor het geluid. De beleving was intens door de 12000 watt. Waarschijnlijk zullen critici het geluidspectrum anders beoordelen, maar wij vonden alle heftige geluidscènes fantastisch.

- 3 Stoelcomfort (15), 8 punten vooral door te weinig been en arm ruimte. Wel was de steilheid goed doordat het doek ook hoog opgehangen is.

- 4 Entree & Kassa (10), Voor de trap 1 punt voor de moeite, maar verder is het misschien geschikt als kippenhok. Teveel mensen op 1 plaats. Personeel werd waarschijnlijk hierdoor ook onvriendelijk. Geheel begrijpelijk.

- 5 Bereikbaarheid & P (10), 4 punten. Parkeren kon prima, maar onze timing met het Amsterdam Tournament was niet ideaal. Maar toch voor 2 auto's moest 20 euri worden afgetikt. Als leek vind je de Pathe trouwens ook niet zomaar zonder TomTom. Gelukkig hadden wij HansHans.

- 6 Reclame & Trailers (8), 6 punten. Hoge kwaliteit reclames en verassende trailers. Wel kan iedereen nog binnenkomen, maar dit was minder hinderlijk doordat er geen stoelnummers waren.

- 7 Pauze (4), Met zo'n bioscoop met onvriendelijk personeel en lange rijen voor de kassa wil je ook geen pauze. Gelukkig was deze er ook niet. 2 punten om de balans goed was.

- 8 Food & Drinks (4), 1 punt omdat er tenminste iets te halen was maar de spuit cola moet echt verdwijnen.

- 9 Zaalindruk (2), 1 punt. De zaal maakte niet de verwachte uitstraling. We hadden hem groter verwacht. Zaal 1 in Almere blijft het summum tot nu toe. Metropolis here we come!

- 10 Verlaten Bioscoop (2), 1 punt. Niet bijzonder aangezien het de zelfde weg was als heen. Maar daar was ineens een gratis BLIKJE cola!

Totale score voor wat de ultieme beleving moest worden: 65 punten.

Toch nog een redelijke score voor echt een dubbel gevoel. Hier gaan wij nooit meer heen tenzij het een IMAX film betreft.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Volledig met jullie eens. Top film, top beeld & geluid. Maar......alles voor de film was K%@$&.

Groeten HansHans

Anoniem zei

Er zat een meid ergens voor ons met een verrekt lekker luchtje op, daar geef ik vijf punten voor.

Helemaal met recensie eens. Prima film, jammer van de achterlijke wachtrijen.

Groeten Obus